Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Carpaccio z buraków

Carpaccio z pieczonych buraków, zamiast wołowiny to bardzo łatwa i smaczna przystawka na zimno, czy sałatka na kolację. Najbardziej aromatyczne są pieczone buraki. Jeśli chcecie przygotować to danie w szybkiej wersji to możecie również sięgnąć po gotowe, ugotowane buraki.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 upieczone buraki według przepisu: "Pieczone buraki"
  • garść rukoli lub roszponki
  • garść orzechów włoskich
  • kawałek parmezanu

Sos winegret:

  • 1 łyżka soku z cytryny (lub octu balsamicznego, tutaj polecam z czerwonego wina)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obrać i pokroić na bardzo cienkie plastry. Ułożyć je na dwóch dużych talerzach.
  2. Umytą i osuszoną sałatę rozłożyć na burakach.
  3. Orzechy podprażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie posiekać.
  4. Parmezan zetrzeć na cienkie, szerokie plastry (np. na bocznej ściance tarki przeznaczonej m.in. do szatkowania ogórka). Ser rozłożyć na sałacie. Posypać orzechami.
  5. Przygotować sos. W misce wymieszaj sok z cytryny z solą i pieprzem. Dodać oliwę. Mieszać energicznie, najlepiej trzepaczką, aż składniki się połączą. Sosem polać carpaccio.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Carpaccio z buraków

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony