Roladki z bakłażana z serkiem

Roladki z grillowanego bakłażana z serkiem kremowym i fetą. To pyszna i lekka przekąska lub dodatek do dań np. z grilla. Smakują najlepiej schłodzone.

Składniki na ok. 15- 16 sztuk:

  • 2 duże bakłażany
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g serka kremowego naturalnego* lub z ziołami (typu Philadelphia, Almette)
  • 100 g sera feta
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany umyć, osuszyć, odciąć końce i każdego pokroić wzdłuż na ok. 8 plasterków. Plasterki położyć na deskę, posolić i pozostawić na ok. 10- 15 minut, aż puszczą sok.
  2. W miseczce wymieszać serek kremowy, drobno pokruszoną fetę, trochę pieprzu i przeciśnięty przez praskę czosnek. (Wmieszać drobno posiekane zioła, jeśli serek jest naturalny).
  3. Plastry bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym. Z dwóch stron posmarować oliwą, przy pomocy pędzelka silikonowego.
  4. Usmażyć z obu stron na patelni grillowej, zwykłej patelni z powłoką nieprzywieralną, grillu elektrycznym, aż bakłażan będzie miękki i zarumieniony. (Można również piec w piekarniku na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przez ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Serek rozłożyć ostrożnie na plastrach i zwinąć roladki. (W razie potrzeby spiąć wykałaczką).

3

  1. Przed podaniem roladki najlepiej schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Można przechowywać je w lodówce do ok. 3 dni.

Uwaga:

* Jeśli serek jest naturalny to można dodać posiekane zioła np. szczypiorek, natkę pietruszki, bazylię lub mieszankę mrożonych ziół.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Roladki z bakłażana z serkiem Roladki z bakłażana z serkiem