Pieczarki faszerowane serkiem


Bardzo smaczna i prosta przystawka na zimno lub na ciepło. Nadaje się również jako dodatek do obiadu lub na kolację np. z bagietką z masłem czosnkowym lub ziołowym.
Składniki:
- ok. 500g pieczarek białych lub brązowych
- 200g serka kremowego typu Philadelphia (zwykłego lub z ziołami)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju np. rzepakowego
- trochę masła do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Pieczarki oczyścić i odciąć trzony. Trzony posiekać drobno.
- Czosnek obrać i posiekać.
- Trzony i czosnek przysmażyć na łyżce oleju. (Woda musi całkowicie wyparować). Pozostawić do ostygnięcia.
- Dodać serek i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Kapelusze pieczarek napełnić farszem i ułożyć je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, aż pieczarki będą miękkie, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.