Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Pieczarki faszerowane serkiem

Bardzo smaczna i prosta przystawka na zimno lub na ciepło. Nadaje się również jako dodatek do obiadu lub na kolację np. z bagietką z masłem czosnkowym lub ziołowym.

Składniki:

  • ok. 500g pieczarek białych lub brązowych
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia (zwykłego lub z ziołami)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju np. rzepakowego
  • trochę masła do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyścić i odciąć trzony. Trzony posiekać drobno.
  2. Czosnek obrać i posiekać.
  3. Trzony i czosnek przysmażyć na łyżce oleju. (Woda musi całkowicie wyparować). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Dodać serek i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Kapelusze pieczarek napełnić farszem i ułożyć je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.

2

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, aż pieczarki będą miękkie, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Pieczarki faszerowane serkiem

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (12)

  1. urszula

a czy nie wytwarza się dużo wody podczas
pieczenia? bo pieczrki mają top do siebie

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    urszula

Dużo nie, nie obawiaj się

  Załączniki
 
  1. karolina Woszczyk

Czy ten serek jest typu twarożkowego , czy topionego ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    karolina Woszczyk

To ma być serek kremowy, taki w pudełeczku np. z Hochland kanapkowy śmietankowy, czy Turek kremowy, Almette śmietankowy lub wersje z ziołami.

  Załączniki
 
  1. Sylwia

Pani Joanno przepis rewelacyjny, polecam wszystkim. Dziękuję i pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. Iza

Prosty a jakze smaczny przepis. Dodałam tylko pokrojona drobno i podsmażoną cebulkę

  Załączniki
 
  1. Iza

Czy zamiast serka Philadelphia mozna użyć jakiegoś innego? Bo ciężko go dostać a czasami się pojawia w Pani przepisach. Jeżeli można go czymś zastąpić to proszę o podpowiedź czego najlepiej użyć.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Iza

Może to być dowolny serek kremowy, kanapkowy.

  Załączniki
 
  1. Gosia

Pyszne

  Załączniki
 
  1. kaneta7

Robilam te pieczarki i musze przyznac ze sa rewelacyjne.Nawet kolezanki prosza o przepis:-))Naprawde polecam!

  Załączniki
 
  1. madzik1984

szybkie, latwe a sa rewelacyjne.uwielbiam pieczarki i serek philadelphia a nigdy nie wpadlabym na takie polaczenie.

  Załączniki
 
  1. mopswkuchni

Tak jeszcze nie faszerowałam pieczarek. Robię z mięsem mielonym bardzo często, bo to przysmak mojego męża

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony