Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Sałatka jarzynowa z zupką chińską 

Klasyczna sałatka jarzynowa z dodatkiem ostrej zupki chińskiej. Zupka chińska nadaje ostrości sałatce. Nie jest jej dużo i dominującą rolę pełnią ciągle warzywa. Klasyczna forma sałatki jarzynowej już nam się trochę przejadła i ta wersja jest aktualnie na topie.

Składniki na ok. 10 porcji:

  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ¼ selera
  • 3 jajka
  • pół puszki groszku
  • 3 ogórki kiszone lub korniszone
  • 1 opakowanie ostrej zupki chińskiej
  • majonez
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • można również dodać kukurydzę w puszce i czerwoną fasolkę

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler ugotować w osolonej wodzie w łupinkach. Ostudzić.
  2. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić.
  3. Warzywa i jajka obrać i pokroić w kostkę.
  4. Makaron chiński pokruszyć i razem z przyprawami zalać niewielką ilością gorącej wody. Pozostawić na parę minut pod przykryciem. (Wody należy dać tyle, aby po napęcznieniu makaronu nie pozostało dodatkowego płynu).
  5. Ogórki pokroić w kostkę.
  6. W jednej misce połączyć wszystkie warzywa, jajka i zupkę chińską. Dodać majonez. (Majonezu dodać według uznania. Można dać tylko tyle, aby połączyć wszystkie składniki, albo więcej jak kto lubi).
  7. Doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku.

Smacznego.

Sałatka jarzynowa z zupką chińską

Dodaj komentarz
  • Brak komentarzy

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony