Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Sałatka z awokado i ziemniakami

Sałatka z awokado i ziemniakami

Sycąca sałatka z sałaty, gotowanych ziemniaków i awokado. Posypana skarmelizowanymi orzechami i polana lekko słodkim dressingiem ze świeżej pomarańczy.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 5 ziemniaków
  • sałata (polecam rzymską lub rukolę)
  • 1 czerwona cebula
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 awokado
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 50g orzechów laskowych lub włoskich
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić i obrać. Pokroić w łódki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. W miseczce wymieszać cebulę, sól, pieprz, 6 łyżek oliwy i sok z pomarańczy. Dodać ziemniaki. Całość wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
  4. Sałatę umyć i osuszyć. Poszarpać na małe kawałki.
  5. Awokado obrać, oddzielić od pestki i pokroić w plasterki.
  6. Sałatę i awokado dodać do ziemniaków.
  7. Orzechy podprażyć na 1 łyżce oliwy z 1 łyżką cukru. Dodać do sałatki i delikatnie wymieszać.

Smacznego.

Czas:

Całkowity czas przygotowania: 2

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony