Sałatka z jajkiem, pieczarkami i awokado


Sałatka z jajkiem, pieczarkami i awokado
Lekka, a jednocześnie sycąca sałatka z roszponki, pieczarek, jajka, awokado, rzodkiewki i boczku, polana dressingiem pomarańczowym.
Składnik na ok. 4 porcje:
- ok. 150g roszponki
- 250g boczku wędzonego lub szynki w kostce
- 3 jajka
- 5 rzodkiewek
- 250g pieczarek brązowych
- 1 awokado
Dressing:
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki.
- Boczek podsmażyć. Dodać oczyszczone pieczarki pokrojone na ćwiartki i podsmażyć, aż woda odparuje. Pozostawić do ostygnięcia.
- Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki.
- Awokado obrać i pokroić na spore kawałki.
- Sałatę umyć i osuszyć. Wymieszać z boczkiem, pieczarkami, rzodkiewką i awokado. Ułożyć na talerzach. Dodać jajka.
- Przygotować dressing. Wycisnąć sok z pomarańczy. Połączyć z oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać dressingiem i podawać.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!