Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Zupa koperkowa

Zupa koperkowa

Wiosenna zupa ze świeżym koperkiem i lanymi kluseczkami.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 ½ litra wywaru mięsnego
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka masła
  • 125ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz

Kluski lane:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Wywar zagotować.
  2. Koperek umyć i drobno poszatkować.
  3. Jajka i 4 łyżki mąki wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Ciasto wlać cienkim strumieniem  do gotującego się wywaru.
  4. Dodać łyżkę masła i posiekany koperek.
  5. Śmietanę wymieszać z łyżką mąki i zagęścić nią zupę.
  6. Przyprawić solą i pieprzem.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Zupa koperkowa

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (4)

  1. PAULINA

CZY ZAMIAST SMIETANY 30 MOZNA DAC KWAŚNĄ SMIETANE 18 % ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    PAULINA

Tak, tylko po wymieszaniu z mąką dodaj jeszcze kilka łyżek wywaru, aby ją zahartować, żeby się nie zwarzyła

  Załączniki
 
  1. Darek

Koperkowa to jedna z moich ulubionych zup... Podoba mi się pomysł z lanymi kluskami, zwłaszcza, że w Niemczech ziemniaki są drogie i średnio smaczne. Chyba, że ja na takie tutaj trafiam (Schleswig-Holstein). Koniecznie muszę spróbować!

  Załączniki
 
  1. Paula

ale apetycznie wygląda! koperkowej nie jadłam od wieków!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony