Bezglutenowe naleśniki gryczane


Naleśniki z mąki gryczanej. Można podawać je zarówno z nadzieniem słodkim, jak również wytrawnym. W przypadku słodkiego nadzienia można do ciasta naleśnikowego dodać jeszcze 1- 2 łyżeczki cukru.
Składniki na ok. 5 naleśników o śr. 24 cm:
- 100g mąki gryczanej (lub zmielonej na mąkę kaszy gryczanej niepalonej)
- 250ml mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
- Mąkę i sól wsypać do miski. Wlewać mleko, ciągle mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. (Można zmiksować). Dodać jajka i ponownie wymieszać. Ciasto pozostawić na 15- 20 minut.
- Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Ciasto zamieszać. Nalać ciasto i poruszając patelnią rozprowadzić je po całym dnie patelni. (Ciasta należy nalać tyle, aby dno patelni pokryła cienka warstwa ciasta). Smażyć na średniej mocy palnika z dwóch stron do lekkiego zarumienienia.
- W ten sam sposób usmażyć resztę naleśników.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 5 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.