Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Curry z cukinii, ciecierzycy i pieczarek

Cukinia z ciecierzycą i pieczarkami z mlekiem kokosowym. Szybkie danie jednogarnkowe, bezglutenowe, niskowęglowodanowe i jeśli użyjecie bulionu warzywnego również wegańskie. Jest sycące, kremowe i pikantne (w zależności od ilości dodanej pasty curry). Danie jest proste do przygotowania i gotowe w 40 minut. Jeśli danie nie musi być niskowęglowodanowe, to możecie podawać go z ryżem, ale nie jest to konieczne, bo jest treściwe samo w sobie ;)

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 1 puszka ciecierzycy (pojemność 400g)
  • 200 g pieczarek
  • 1 młoda cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka zielonej cebulki (ok. 3 sztuk)
  • 200 g mleka kokosowego z puszki
  • ok. 200 ml bulionu
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • czerwona pasta curry (do smaku ok. ½- 1 łyżeczki)

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyścić, przekroić na pół i pokroić w półplasterki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Ząbek czosnku obrać i drobno poszatkować.
  4. Ciecierzycę odsączyć na sitku z zalewy. (Zalewę można wykorzystać do przygotowania bez wegańskich).
  5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę i podsmażyć, aż do zeszklenia.
  6. Dodać pieczarki razem z czosnkiem. Smażyć ok. 7- 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż woda z pieczarek wyparuje i pieczarki lekko się zarumienią.
  7. Cukinię umyć, odciąć końce, przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. Na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i przesmażyć cukinię do lekkiego zarumienienia.
  8. Cukinię połączyć z pieczarkami.
  9. Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić w krążki. Podsmażyć ok. 1 minuty na łyżce oleju, aby lekko zmiękła.
  10. Do cukinii z pieczarkami dodać zieloną cebulkę i odsączoną ciecierzycę. Dodać mleko kokosowe i bulion. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować, mieszając. Doprawić czerwoną pastą curry do smaku.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Curry z cukinii, ciecierzycy i pieczarek

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony