Placki z cukinii (niskowęglowodanowe)

Te pyszne, delikatne placki z cukinii są zdrowe, bezglutenowe i niskowęglowodanowe. Z dodatkiem zdrowej mąki z ciecierzycy. Szybkie do przygotowania. Polecam je na obiad z dodatkiem jogurtu lub sałaty.

Składniki na ok. 12 sztuk:

  • 500 g cukinii (waga po odcięciu końcówek)
  • 1 łyżeczka soli
  • 65 g mąki z ciecierzycy
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Cukinię wymieszać z łyżeczką soli i przełożyć na sitko, zawieszone nad miską. Pozostawić na co najmniej 15 minut, aby sok z cukinii mógł spłynąć. Następnie tylną stroną łyżki naciskać na cukinię na sitku, aby jak najwięcej soku wycisnąć.

2

  1. Cukinię przełożyć do miski. Dodać jajka, mąkę z ciecierzycy, szczyptę soli i pieprzu. (Uwaga z solą. Cukinia jest już słona. Pieprzu można dodać więcej niż szczyptę w zależności od gustu). Wymieszać łyżką.
  2. Olej rozgrzać na patelni, na średniej mocy palnika. Nakładać po ok. 1 kopiatej łyżce masy z cukinii, formować okrągłe placuszki, lekko je spłaszczyć. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
  3. Podawać najlepiej na ciepło, same, z dipem jogurtowym lub sałatą.

Wariant Thermomix:

Składniki na ok. 12 sztuk:

  • 500 g cukinii (waga po odcięciu końcówek)
  • 1 łyżeczka soli
  • 65 g mąki z ciecierzycy
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyć, osuszyć i pociąć na kawałki. Przełożyć do naczynia miksującego. Dodać 1 łyżeczkę soli i posiekać 7 sek./ obr. 4.
  2. Cukinię przełożyć na sitko, zawieszone nad miską. Pozostawić na co najmniej 15 minut, aby sok z cukinii mógł spłynąć. Następnie tylną stroną łyżki naciskać na cukinię na sitku, aby jak najwięcej soku wycisnąć.
  3. Wyciśniętą cukinię przełożyć z powrotem do naczynia miksującego. Dodać jajka, mąkę z ciecierzycy, szczyptę soli i pieprzu. (Uwaga z solą. Cukinia jest już słona. Pieprzu można dodać więcej niż szczyptę w zależności od gustu). Wymieszać 15 s./ obroty w lewo/ obr. 3.
  4. Olej rozgrzać na patelni, na średniej mocy palnika. Nakładać po ok. 1 kopiatej łyżce masy z cukinii, formować okrągłe placuszki, lekko je spłaszczyć. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony do zarumienienia. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
  5. Podawać najlepiej na ciepło, same, z dipem jogurtowym lub sałatą.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Placki z cukinii (niskowęglowodanowe) Placki z cukinii (niskowęglowodanowe)