Jajka w sosie tatarskim


Sos tatarski idealnie nadaje się do jajek na twardo, mięs i wędlin. Jajka w sosie tatarskim pasują nie tylko na Święta Wielkanocne, ale również jako przystawka lub po prostu na śniadanie, czy kolację.
Składniki na ok. 6 porcji:
- 6 jajek
- 2 średniej wielkości ogórki konserwowe
- mały słoik marynowanych pieczarek lub grzybków lub pieczarek w zalewie solnej (zawartość ok. 280g, waga po odsączeniu z zalewy ok. 170g)
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- rzodkiewki i koperek do dekoracji
- kilka liści sałaty
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo i zalać zimną wodą. Po ostudzeniu obrać i przekroić wzdłuż na pół.
- Przygotować sos tatarski: Ogórki i pieczarki odsączyć i drobno posiekać. Połączyć z majonezem i jogurtem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Na dużym talerzu ułożyć umyte i osuszone liście sałaty, a następnie jajka wypukłą stroną do góry. Polać sosem tatarskim. Ozdobić rzodkiewkami i posiekanym koperkiem.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!