Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
4 Komentarzy
Roladki naleśnikowe z nadzieniem łososiowym i serowym

Roladki z naleśników na dwa sposoby. To prosta przystawka na imprezy, podawana na zimno. Roladki zrobione są z nadzieniem z serka kremowego i łososia wędzonego oraz z serka, suszonych pomidorów i papryki. Oba warianty są bardzo smaczne, choć osobiście wariant z łososiem bardziej mi smakuje.

Na dole znajdziecie sposób przygotowania w Thermomixie.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe*:

  • 300g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 450ml mleka
  • 150ml gazowanej wody mineralnej
  • 2 szczypty soli

Nadzienie łososiowe:

  • 250g serka kremowego typu Philadelphia
  • szczypiorek lub zielona cebulka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • 400g łososia wędzonego

Nadzienie serowe:

  • 100g parmezanu
  • 60g suszonych pomidorów w oleju
  • 100g papryki
  • 300g serka kremowego typu Philadelphia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki białego pieprzu

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać dokładnie i odstawić na 15 minut.
  2. Przygotować nadzienie łososiowe. Szczypiorek umyć, osuszyć i poszatkować. Łososia pokroić drobno. Dodać resztę składników i wymieszać.
  3. Przygotować nadzienie serowe. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pomidory osuszyć z zalewy na ręczniku papierowym i pokroić drobno. Paprykę oczyścić i pokroić drobno. Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać razem.
  4. Naleśniki usmażyć na oleju. (Potrzeba 8 naleśników).
  5. Każdy naleśnik ułożyć na kawałku folii aluminiowej.
  6. Na czterech naleśnikach rozsmarować nadzienie z łososia, a na pozostałym czterech nadzienie serowe. Naleśniki zwinąć ściśle w roladę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
  7. Na drugi dzień naleśniki pokroić w grube plastry.

Uwaga:

*Ciasto na naleśniki jest rzadkie i naleśników wychodzi dużo, więcej niż podane 8 sztuk (ok. 12- 13 sztuk z patelni o średnicy 28cm).

Wariant Thermomix:

Składniki:

Ciasto naleśnikowe*:

  • 300g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 450g mleka
  • 150g gazowanej wody mineralnej
  • 2 szczypty soli

Nadzienie łososiowe:

  • 250g serka kremowego typu Philadelphia
  • szczypiorek lub zielona cebulka, posiekany
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • 400g łososia wędzonego w plasterkach

Nadzienie serowe:

  • 100g parmezanu, pokrojonego na kawałki
  • 60g suszonych pomidorów w oleju, osuszonych na ręczniku papierowym
  • 100g papryki, pokrojonej na kawałki
  • 300g serka kremowego typu Philadelphia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki białego pieprzu

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki włożyć do naczynia miksującego i zmiksować 30s./ obr.4. Ciasto odstawić na 15 minut.
  2. Przygotować nadzienie łososiowe. Serek, szczypiorek, sól, pieprz i łososia włożyć do naczynia miksującego i wymieszać 20s./ obroty w lewo/ obr.4. Nadzienie przełożyć do miseczki i odstawić na bok.
  3. Przygotować nadzienie serowe. Parmezan włożyć do naczynia miksującego i zmiksować 20s./ obr.6. Przełożyć do miseczki i odstawić na bok.
  4. Paprykę zmiksować 3s./ obr. 5. Odstawić na bok.
  5. Suszone pomidory zmiksować 3s./ obr.6. Dodać parmezan, paprykę, serek, sól i pieprz i wymieszać 20s./ obroty w lewo/ obr.3- 4.
  6. Naleśniki usmażyć na oleju. (Potrzeba 8 naleśników).
  7. Każdy naleśnik ułożyć na kawałku folii aluminiowej.
  8. Na czterech naleśnikach rozsmarować nadzienie z łososia, a na pozostałym czterech nadzienie serowe. Naleśniki zwinąć ściśle w roladę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
  9. Na drugi dzień naleśniki pokroić w grube plastry.

Uwaga:

*Ciasto na naleśniki jest rzadkie i naleśników wychodzi dużo, więcej niż podane 8 sztuk (ok. 12- 13 sztuk z patelni o średnicy 28cm).

Źródło: Przepis pochodzi z książki z przepisami do Thermomix: „Feste feiern".

Roladki naleśnikowe z nadzieniem łososiowym i serowym Roladki naleśnikowe z nadzieniem łososiowym i serowym

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony