Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz

Arbuzowy rekin

Kiedy tylko zobaczyłam ten przepis w necie, wiedziałam, że go zrobię, gdy tylko pojawią się arbuzy w sklepie. Uwielbiam arbuza, a moje dzieci mają to po mamie ;) Byłam pewna, że arbuz o takim kształcie sprawi im wielką radość. Oczywiście były zachwycone. Taki rekin wspaniale prezentuje się na stole i do tego jest smaczną i zdrową przekąską.

Podobnego rekina można zrobić również z melona ;)

Składniki:

  • 1 arbuz
  • 2 Toffifee (ewentualnie: 2 czarne oliwki, winogron, pianki marshmallow lub inna dekoracja jako oczy)
  • 3- 4 wykałaczki

Sposób przygotowania:

  1. Arbuza umyć i osuszyć. Ostrym nożem odkroić ok. ¼ arbuza. Odłożyć na bok.
  2. Dużą cześć arbuza postawić na blacie. Wyciąć paszczę, nacinając od góry nożem na głębokość ok. 10cm i na szerokość ok. 5- 8cm. (Wielkość paszczy proszę dopasować indywidualnie do wielkości arbuza). Wycięty kawałek odłożyć na bok.

2

3

  1. Wyciągnąć miąższ ze środka i pokroić go na kawałki. Kawałki arbuza odłożyć na bok.

4

  1. Obieraczką do warzyw lub małym nożykiem ściąć wokół paszczy zieloną skórę, na szerokość ok. 1cm.

5

  1. W białej części zrobić zęby, wycinając trójkąty.

6

  1. Zrobić nożykiem wgłębienia na oczy. Włożyć Toffifee i przymocować wykałaczką.
  2. Z odłożonego kawałka arbuza wyciąć płetwę rekina i umocować ją wykałaczkami na grzbiecie.
  3. Rekina ułożyć na dużym talerzu. Do paszczy włożyć kawałki pokrojonego arbuza.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony www.chefkoch.de

Arbuzowy rekin

Arbuzowy rekin

Arbuzowy rekin

Arbuzowy rekin

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony