Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Bób pieczony

Zamiast tradycyjnego gotowania bobu w wodzie, można upiec go w piekarniku. Tak przygotowany bób będzie równie smaczny, a do tego aromatyczny od dodanych przypraw.

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 500 g świeżego bobu łuskanego
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczka soli
  • szczypta pieprzy
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej, przy takiej ilości bób jest lekko pikantny)
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Bób wypłukać pod bieżącą wodą i odsączyć na durszlaku lub sitku. Osuszyć ściereczką.
  2. Bób przełożyć do miski i wymieszać z olejem. Dodać przyprawy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykryć folią aluminiową.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Po tym czasie ściągnąć folię i podpiec jeszcze 5 minut. (Sprawdzić, czy bób jest wystarczająco miękki. Jeśli nie, piec dłużej).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Bób pieczony Bób pieczony

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony