Zupa krem pomidorowa z mozzarellą


Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki z mozzarellą. Szybka zupa, aromatyczna, mocno pomidorowa. Podawana jest z kawałkami sera mozzarella i świeżą bazylią. Ser mozzarella delikatnie rozpuszcza się w gorącej zupie. Można serwować ją dodatkowo ze świeżą bagietką.
Składniki na ok. 4 porcje:
- ok. 850 ml pomidorów w puszce
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 400 ml bulionu warzywnego (np. z tego przepisu: "Bulion warzywny")
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- ok. 200 g sera mozzarella
- 5 łyżek oleju
- świeża bazylia do dekoracji (opcjonalnie)
- bagietka (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Pomidory z puszki razem z sosem przełożyć do miski i zmiksować blenderem.
- Cebulę obrać i pokroić kostkę.
- Czosnek obrać i posiekać drobno.
- Cebulę podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać czosnek, przecier pomidorowy i suszoną bazylię. Podsmażyć przez 1 minutę, mieszając.
- Dodać zmiksowane pomidory i bulion. Całość wymieszać, zagotować i gotować przez 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Zmiksować blenderem na gładki krem.
- Bagietkę pokroić w cienkie kromeczki i przysmażyć na 3 łyżkach oleju z obu stron.
- Zupę nalać do talerzy. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę. Przyozdobić bazylią.
- Podawać z bagietką.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.