Bigos postny (dieta dr Dąbrowskiej)

Bigos wegański, odchudzony, bez dodatku mięsa i tłuszczu. Mogą go jeść weganie i osoby na diecie. Jest on zgodny z dietą dr Ewy Dąbrowskiej. Przygotowany jest z białej kapusty pomieszanej z kiszoną. Można również ugotować bigos z samej kapusty białej lub samej kiszonej, jak kto woli. Doskonale rozgrzewa wychłodzony organizm. Do bigosu dodajemy jabłko, które nadaje mu dodatkowo smaku i słodkości. Bigos smakuje nie tylko w dzień przygotowania, ale również na 2 i 3 dzień, kiedy smaki się przegryzą. Dobrze mieć go w zapasie, szczególnie na diecie, żeby zawsze było coś ciepłego pod ręką.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • pół główki średniej wielkości białej kapusty (ok. 1 kg)
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 1 jabłko
  • 3 śliwki suszone (opcjonalnie)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 goździki
  • majeranek
  • ok. 200 g koncentratu pomidorowego
  • sól himalajska

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną wypłukać (ale tylko, jeśli jest bardzo kwaśna), osączyć, pokroić drobno i przełożyć do garnka. Zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę) i gotować do miękkości pod przykryciem (ok. 1 godziny). Następnie kapustę odcedzić.
  2. Kapustę białą oczyścić z zewnętrznych liści i poszatkować.
  3. Cebulę obrać i poszatkować. Podsmażyć na suchej patelni.
  4. Kapustę i cebulę przełożyć do dużego garnka, zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę). Posolić 1 łyżeczką soli i gotować do miękkości (ok. 30 minut). Następnie odcedzić, zachowując wodę, w której się gotowały.
  5. Podgotowaną białą i kiszoną kapustę połączyć w jednym garnku. Dodać przecier pomidorowy, starte na tarce jabłko, 500 ml wody, w której gotowała się biała kapusta z cebulą oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i goździki.
  6. Dodać pokrojone w paski śliwki. Garnek przykryć, pozostawiając małą szczelinę i gotować co najmniej 1 godzinę. Bigos po ugotowaniu przyprawić ewentualnie do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bigos postny (dieta dr Dąbrowskiej)