Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Bigos postny (dieta dr Dąbrowskiej)

Bigos wegański, odchudzony, bez dodatku mięsa i tłuszczu. Mogą go jeść weganie i osoby na diecie. Jest on zgodny z dietą dr Ewy Dąbrowskiej. Przygotowany jest z białej kapusty pomieszanej z kiszoną. Można również ugotować bigos z samej kapusty białej lub samej kiszonej, jak kto woli. Doskonale rozgrzewa wychłodzony organizm. Do bigosu dodajemy jabłko, które nadaje mu dodatkowo smaku i słodkości. Bigos smakuje nie tylko w dzień przygotowania, ale również na 2 i 3 dzień, kiedy smaki się przegryzą. Dobrze mieć go w zapasie, szczególnie na diecie, żeby zawsze było coś ciepłego pod ręką.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • pół główki średniej wielkości białej kapusty (ok. 1 kg)
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 1 jabłko
  • 3 śliwki suszone (opcjonalnie)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 goździki
  • majeranek
  • ok. 200 g koncentratu pomidorowego
  • sól himalajska

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną wypłukać (ale tylko, jeśli jest bardzo kwaśna), osączyć, pokroić drobno i przełożyć do garnka. Zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę) i gotować do miękkości pod przykryciem (ok. 1 godziny). Następnie kapustę odcedzić.
  2. Kapustę białą oczyścić z zewnętrznych liści i poszatkować.
  3. Cebulę obrać i poszatkować. Podsmażyć na suchej patelni.
  4. Kapustę i cebulę przełożyć do dużego garnka, zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę). Posolić 1 łyżeczką soli i gotować do miękkości (ok. 30 minut). Następnie odcedzić, zachowując wodę, w której się gotowały.
  5. Podgotowaną białą i kiszoną kapustę połączyć w jednym garnku. Dodać przecier pomidorowy, starte na tarce jabłko, 500 ml wody, w której gotowała się biała kapusta z cebulą oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i goździki.
  6. Dodać pokrojone w paski śliwki. Garnek przykryć, pozostawiając małą szczelinę i gotować co najmniej 1 godzinę. Bigos po ugotowaniu przyprawić ewentualnie do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bigos postny (dieta dr Dąbrowskiej)

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony