Naleśniki szpinakowe

Śliczne, zielone naleśniki szpinakowe. Swoją barwę zawdzięczają dodatkowi świeżego szpinaku do ciasta. Są uniwersalne. Można posmarować je zarówno słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem. Dzieci uwielbiają je z dżemem, a mój mąż rozłożył na naleśniku salami i polał podsmażoną na oleju cebulką, która została po zjedzonych na obiad pierogach i się zachwycił. Muszę przyznać, że połączenie naprawdę smaczne ;). Smak szpinaku jest tylko delikatnie wyczuwalny.

Składniki na ok. 7 sztuk o średnicy 24 cm:

  • 100 g świeżego szpinaku (waga po oderwaniu twardych łodyżek)
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 100 ml gazowanej wody mineralnej (lub mleka)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (jeśli naleśniki mają być słodkie)
  • olej do smażenia lub masło klarowane

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyć i odcedzić na durszlaku lub sitku.
  2. Do miski przełożyć szpinak i wlać mleko. Zmiksować blenderem porządnie, przez dłuższą chwilę, aby masa zrobiła się jednolita, bez widocznych kawałków szpinaku. (Można użyć również malaksera).
  3. Dodać sól, cukier waniliowy, jajka, wodę gazowaną i mąkę. Zmiksować na gładką masę. Ciasto odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.
  4. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową). Dodać odrobinę oleju. (Polecam rozprowadzić olej pędzelkiem silikonowym). Ciasto ponownie zamieszać.
  5. Chochelką wlać trochę ciasta na środek patelni i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć, aż od spodu lekko się przyrumieni, a z wierzchu ciasto się zetnie tj. nie będzie już płynne. Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć chwilę.
  6. Gotowe naleśniki układać na talerzu, jeden na drugim. Przykryć, aby nie obsychały.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 7

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Naleśniki szpinakowe