Włoska pasta z suszonymi pomidorami i bazylią

Przepis na włoską pastę do chleba z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem. Pasta jest smaczna, kremowa, bazyliowo- pomidorowa. Łatwa i szybka do przygotowania.

Składniki:

  • 10 listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • 200 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 250 g twarożku śmietankowego (lub quarku)
  • 1 płaska łyżeczka soli ziołowej

Sposób przygotowania:

  1. Listki bazylii, ząbek czosnku i pomidory drobno posiekać.
  2. Wymieszać z serkiem i twarożkiem. Przyprawić solą ziołową.

Wariant Thermomix:

Składniki:

  • 10 listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • 200 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 250 g twarożku śmietankowego (lub quarku)
  • 1 płaska łyżeczka soli ziołowej

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włożyć bazylię i ząbek czosnku. Zmiksować 3s/ obr. 8.
  2. Dodać suszone pomidory i zmiksować 3s/ obr.5.
  3. Dodać resztę składników i zmiksować 10s/ obr.3.

Źródło: Przepis z zeszytu z przepisami bawarskimi do przygotowania w Thermomix.

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: wysoki
Włoska pasta z suszonymi pomidorami i bazylią Włoska pasta z suszonymi pomidorami i bazylią