Bawarska obazda


Obazda bawarska to pasta serowa z sera Camembert, cebuli i papryki w proszku. Klasyk na Bawarii. Pastę serwuje się z preclem. W klasycznej wersji dodaje się kminek. Możecie go dodać jeśli lubicie, ja za nim nie przepadam ;).
Składniki na ok. 4 porcje:
- 200 g sera Camembert
- 1 średniej wielkości cebula
- 100 g naturalnego serka do smarowania (typu Philadelphia)
- 30 g masła
- sól
- pieprz, czarny
- słodka papryka w proszku
- kminek (opcjonalnie)
- szczypiorek, czerwona cebula do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Ser Camembert rozdrobnić widelcem.
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Ser Camembert przełożyć do miski. Dodać cebulę, serek i miękkie masło. Wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Papryki należy dodać do smaku, ale sporo. Obazda powinna mieć ceglasty kolor.
- Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i ozdobić plasterkami czerwonej cebuli.
- Przechowywać w lodówce do 2- 3 dni.
![]() |
Kuchnia: |
Bawarska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.