Ciasto na pierogi

Podstawowy przepis na ciasto pierogowe. Jest wiele przepisów na ciasto pierogowe i pewnie wielu z Was ma swoje ulubione. Jedni robią je bez dodatku jajka, inni uważają, że jajko jest konieczne. Z jajkiem trzeba uważać, bo ciasto może wyjść twarde. Jeśli macie sprawdzony przepis z jajkiem to oczywiście nie odradzam, ale jeśli ktoś ma problem z ciastem pierogowym to polecam zrobić bez jajka.

Dla mnie najlepsze ciasto to to najprostsze, czyli z mąki i wody. Jest elastyczne, sprężyste, miękkie i dobrze się z nim pracuje. Można rozwałkować je bardzo cienko, a pierogi przyjemnie się z niego lepi. Do tego mogą je jeść osoby nie tolerujące jajka kurzego oraz osoby na diecie wegańskiej. Czasami do tego przepisu dodaję jedno żółtko lub olej. Tak po prostu, bo wydaje się, że ciasto jest wtedy bogatsze ;). Różnicy w smaku nie wyczuwam. Do ciasta można dodać również sól, ale jeśli dobrze posolimy wodę, w której pierogi będą się gotować, nie jest to konieczne. Woda do ciasta musi być gorąca. To dzięki niej ciasto ma odpowiednią strukturę i wychodzi plastyczne.

Zachęcam do przetestowania przepisu. Nadaje się on do przygotowania pierogów z nadzieniem wytrawnym lub słodkim. Na stronie znajdziecie przepisy na: „Pierogi ruskie z serkiem wiejskim”, „Pierogi z kapustą i grzybami” i „Pierogi z mięsem”.

Składniki na ok. 70 pierogów:

  • 500g mąki pszennej
  • ok. 300ml gorącej, przegotowanej wody
  • 1 płaska łyżka soli

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do miski. Dodać sól i zamieszać. Wlewać stopniowo gorącą wodę z czajnika (im cieplejsza tym ciasto będzie lepsze, bardziej sprężyste) i zagniatać ciasto. (Na początku najlepiej mieszać widelcem, żeby się nie poparzyć). Następnie przełożyć ciasto na blat lekko posypany mąką i zagniatać przez parę minut, aż ciasto będzie mięciutkie, jednolite i elastyczne. Ciasto nie powinno się kleić. (Jeśli ciasto będzie dobrze wyrobione to w przekroju powinny być widoczne pęcherzyki powietrza).

2

  1. Gotowe ciasto przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 30 minut, aby odpoczęło. Gdy ciasto odpocznie, uformować pierogi według jednego z dwóch sposobów podanych poniżej. (Ja preferuję pierwszy, bo pierogi wychodzą wszystkie równe, ale np. przy ograniczonej ilości miejsca w kuchni lepiej sprawdzi się drugi sposób).
  2. Pierwszy sposób na formowanie pierogów: Ciasto podzielić na ok. 3 części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować cienko ciasto. (W trakcie rozwałkowywania jednej porcji ciasta, resztę przełożyć do miski i przykryć ściereczką, żeby nie obeschło). Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka np. szklanką.

3

  1. Drugi sposób na formowanie pierogów: Ciasto podzielić na ok. 3 części. Na posypanym mąką blacie uformować z jednej części ciasta wałek (jak na kopytka) i pokroić na nieduże kawałki. (Resztę ciasta przełożyć do miski i przykryć ściereczką, żeby nie obeschło). Każdy kawałek rozwałkować cienko na kształt koła. (Kawałki powinny być takie, aby po rozwałkowaniu kółka miały mniej więcej średnicę szklanki).

4

  1. Na środku nałożyć łyżeczką nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Gotowe pierogi układać na desce lub blacie oprószonym mąką i przykryć ściereczką, aby nie obsychały. W ten sam sposób przygotować pierogi z reszty ciasta.

5

  1. Pierogi można zamrozić lub od razu ugotować i podawać. (O mrożeniu pierogów czytaj niżej).
  2. Pierogi gotować w dużym garnku, z dużą ilością wody, aby swobodnie pływały. Wrzucać na wrzątek partiami (nie za dużo pierogów naraz). Zamieszać delikatnie ze dwa razy, aby pierogi nie przykleiły się do dna garnka. Gotować, na małej mocy palnika, w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia. Sprawdzić, czy ciasto jest ugotowane, wyciągając jednego pieroga i przekrawając go na pół.
  3. Pierogi wyciągać łyżką cedzakową. Podawać w zależności od nadzienia z ulubionym dodatkiem. Pierogi wytrawne można polać przesmażoną na oleju lub maśle cebulą, skwarkami lub kwaśną śmietaną. Pierogi na słodko można polać roztopionym masłem i posypać cukrem i cynamonem, sosem owocowym, jogurtem, kwaśną śmietaną z cukrem lub podać z bitą śmietaną.
  4. Jeśli ugotowane pierogi mają być przechowane w lodówce np. do dnia następnego to należy je przelać trochę olejem i dobrze je w nim obtoczyć, aby się nie posklejały po przełożeniu do miski lub innego naczynia. Na następny dzień można je obsmażyć na patelni, ogrzać na parze lub w kuchence mikrofalowej.
  5. Mrozić można pierogi surowe lub ugotowane. Surowe pierogi należy układać oddzielnie, jedne koło drugiego tak, aby się nie stykały, na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki i gdy zamarzną przełożyć do woreczka do mrożenia i ponownie wstawić do zamrażarki. Gotować, wrzucając zamrożone na wrzątek z solą.
  6. Można pierogi również ugotować i zamrozić. W tym przypadku należy ugotowane pierogi najpierw zahartować, czyli po ugotowaniu wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć do naczynia wypełnionego dużą ilością zimnej wody i pozostawić na kilka minut, aż dobrze ostygną. Następnie osączyć je dobrze na durszlaku. Osączone przełożyć do miski, skropić olejem, podzielić na porcje, przełożyć do woreczka do mrożenia i zamrozić. Po rozmrożeniu ugotowane pierogi można odgrzać na parze, w mikrofalówce, wrzucić na chwilę na wrzątek lub przysmażyć na oleju.

Kuchnia:

Polska

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 70

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski