Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Pierogi z mięsem

Pyszne pierogi z mięsem. Cienkie ciasto pierogowe z dużą ilością nadzienia mięsnego w środku. Do ich przygotowania wykorzystuję mięso wołowe z rosołu wołowego.

Składniki na ok. 70 sztuk:

Farsz:

  • ok. 700g mięsa wołowego bez kości przygotowanego według przepisu: "Bulion wołowy"
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz
  • ok. 2 łyżek oleju do smażenia

Ciasto pierogowe:

  • 500g mąki pszennej
  • ok. 300ml gorącej, przegotowanej wody
  • 1 płaska łyżka soli

Dodatkowo:

  • cebula lub zielona cebulka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować bulion wołowy według przepisu: "Bulion wołowy".
  2. Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć na oleju.
  3. Ugotowane i ostudzone mięso z bulionu i cebule wraz z olejem, na którym się smażyły zmielić. (Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub zmielić w malakserze, u mnie thermomix). Dodać tyle bulionu wołowego, aby farsz nie był suchy. Dobrze doprawić solą i pieprzem, aby farsz był wyrazisty w smaku. (Z mięsem można zmielić ugotowane warzywa z bulionu. Farsz będzie bogatszy. Wtedy może okazać się, że dolewanie bulionu nie będzie konieczne. Ja najczęściej nie dodaję warzyw, aby zachować je w bulionie. Gotuję makaron i mamy pyszny rosół wołowy).
  4. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski. Dodać sól i zamieszać. Wlewać stopniowo gorącą wodę z czajnika (im cieplejsza tym ciasto będzie lepsze, bardziej sprężyste, ale nie wrzątek, żeby się nie poparzyć) i zagnieść jednolite, elastyczne, mięciutkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. (Jeśli ciasto będzie dobrze wyrobione to w przekroju powinny być widoczne pęcherzyki powietrza).
  5. Ciasto podzielić na części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować bardzo cienko ciasto. (W trakcie rozwałkowywania jednej porcji ciasta, resztę przełożyć do miski i przykryć ściereczką, żeby nie obeschło).
  6. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka np. szklanką. Na środku nałożyć łyżeczką nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Gotowe pierogi układać na desce lub blacie oprószonym mąką i przykryć ściereczką, aby nie obsychały.
  7. Pierogi można zamrozić lub od razu ugotować i podawać. (O mrożeniu pierogów czytaj w uwagach).
  8. Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować, na małej mocy palnika, w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia.
  9. Wyciągać łyżką cedzakową. Podawać z przesmażoną na oleju lub maśle cebulą. Jeśli ugotowane pierogi mają być przechowane w lodówce np. do dnia następnego to należy je przelać trochę olejem i dobrze je w nim obtoczyć, aby nie posklejały się po przełożeniu do miski lub innego naczynia.

Uwagi:

  • Mrozić można surowe pierogi, układając je oddzielnie, jedne koło drugiego, na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki i gdy zamarzną przełożyć do woreczka do mrożenia i ponownie wstawić do zamrażarki. Gotujemy je wrzucając zamrożone na wrzątek z solą.
  • Można pierogi również ugotować i zamrozić. W tym przypadku należy ugotowane pierogi najpierw zahartować, czyli po ugotowaniu wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć do naczynia wypełnionego dużą ilością zimnej wody i pozostawić na kilka minut, aż dobrze ostygną. Następnie osączyć je dobrze na durszlaku. Osączone przełożyć do miski, skropić olejem, podzielić na porcje, przełożyć do woreczka do mrożenia i zamrozić. Po rozmrożeniu ugotowane pierogi można odgrzać na parze, w mikrofalówce, wrzucić na chwilę na wrzątek lub obsmażyć na oleju.

Kuchnia:

Polska

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 70

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Pierogi z mięsem Pierogi z mięsem

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (13)

  1. Magdalena

Świetny przepis na tradycyjne pierogi w weekend go wypróbuję - co prawda ciasto zrobię trochę inne z dodatkiem ciepłej wody i masła, ale farsz pozostanie bez zmian dam znać jak mi poszło a następnym razem wypróbuję przepis na pierogi gruzińskie

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 rok temu przez Super User Super User
  1. Iwona

Pierożki idealne. Ciasto super. Polecam

  Załączniki
 
  1. Kasia

A mięsko wołowe z jakiej części?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kasia

Kasiu jakie chcesz. Może być np. łata wołowa, antrykot, rostbef.

  Załączniki
 
  1. Izabela

Witam dzisiaj robiłam według tego przepisu i wyszły rewelacyjne, ciasto cieniutki i mięciutkie POLECAM

  Załączniki
 
  1. Artur

Ciasto wspaniałe , nic dodać nic ująć . Ale do farszu mięsnego dodałem 3 ząbki czosnku . Po prostu rozkosz w gębie . Gorąco polecam .

  Załączniki
 
  1. Sofii

Wygladaja BOSKO!!!

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 7 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Basia

Pani Joanno,
wlasnie robie pierogi z Pani przepisu. Robie je z kapusta i grzybami. Smakuja niesamowicie. Jest to moja pierwsza udana proba na ciasto pierogowe. Wyszlo SUPER! Czy to ciasto mozna uzyc do pierogow na slodko, np. z jagodami? czy...

Pani Joanno,
wlasnie robie pierogi z Pani przepisu. Robie je z kapusta i grzybami. Smakuja niesamowicie. Jest to moja pierwsza udana proba na ciasto pierogowe. Wyszlo SUPER! Czy to ciasto mozna uzyc do pierogow na slodko, np. z jagodami? czy nalezy dodac cos wiecej?
Dziekuje za odpowiedz. Za przepis takze :-)

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 7 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Joanna Moderator    Basia

Ciasto można wykorzytać do dowolnego nadzienia, również na słodko

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 7 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. agnieszka

:P bardzo pyszne palce lizać

  Załączniki
 
  1. karmel-itka.

na tych zdjęciach prezentują się królewsko.
pyszne pierogi.
lubic je, oj, ja bardzo je lubic.

  Załączniki
 
  1. Paula

takie mięsne pierogi to prawdziwa uczta

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony