Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą

Domowe pierogi z farszem z gotowanych ziemniaków, kiszonej kapusty i przesmażonego boczku z cebulą. Pierogi można podawać polane tłuszczem z przesmażoną cebulką.

Farsz do pierogów można przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.

Składniki na ok. 50 sztuk:

Ciasto pierogowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 300 ml gorącej, przegotowanej wody
  • 1 płaska łyżka soli

Nadzienie:

  • 750 g ziemniaków
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 125 g wędzonego boczku lub bekonu
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Do polania:

  • 1 cebula
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować farsz. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze ciepłe ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. (Nie trzeba tłuc dokładnie. Dobrze jak pozostaną kawałki). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Najpierw sam boczek chwilę przesmażyć. Następnie dodać cebulę i razem przesmażyć.
  3. Kapustę zalać wodą do przykrycia i gotować do miękkości (co najmniej 30 minut). Po ugotowaniu dobrze odsączyć, wycisnąć z płynu i posiekać nie za drobno. Wymieszać z ziemniakami i boczkiem z cebulą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski. Dodać sól i zamieszać. Wlewać stopniowo gorącą wodę z czajnika (im cieplejsza tym ciasto będzie lepsze, bardziej sprężyste, ale nie wrzątek, żeby się nie poparzyć) i zagnieść jednolite, elastyczne, mięciutkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. (Jeśli ciasto będzie dobrze wyrobione to w przekroju powinny być widoczne pęcherzyki powietrza).
  5. Ciasto podzielić na części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować bardzo cienko ciasto. (W trakcie rozwałkowywania jednej porcji ciasta, resztę przełożyć do miski i przykryć ściereczką, żeby nie obeschło).
  6. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka np. szklanką. Na środku nałożyć łyżeczką nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Gotowe pierogi układać na desce lub blacie oprószonym mąką i przykryć ściereczką, aby nie obsychały.
  7. Pierogi można zamrozić lub od razu ugotować i podawać. (O mrożeniu pierogów czytaj w uwagach).
  8. Pierogi wrzucać partiami na wrzątek i gotować na małej mocy palnika, w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia. Po wrzuceniu pierogów do wody, przemieszać delikatnie łyżką drewnianą, aby nie przywarły do dna garnka.
  9. Wyciągać łyżką cedzakową. Podawać z podsmażoną na oleju lub maśle cebulą. Jeśli ugotowane pierogi mają być przechowane w lodówce np. do dnia następnego to należy je przelać trochę olejem i dobrze je w nim obtoczyć, aby nie posklejały się po przełożeniu do miski lub innego naczynia.

Uwagi:

  • Mrozić można surowe pierogi, układając je oddzielnie, jeden koło drugiego, na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki i gdy zamarzną przełożyć do woreczka do mrożenia i ponownie wstawić do zamrażarki. Gotujemy je wrzucając zamrożone na wrzątek z solą.
  • Można pierogi również ugotować i zamrozić. W tym przypadku należy ugotowane pierogi najpierw zahartować, czyli po ugotowaniu wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć do naczynia wypełnionego dużą ilością zimnej wody i pozostawić na kilka minut, aż dobrze ostygną. Następnie osączyć je dobrze na durszlaku. Odsączone przełożyć do miski, skropić olejem, podzielić na porcje, przełożyć do woreczka do mrożenia i zamrozić. Po rozmrożeniu ugotowane pierogi można odgrzać na parze, w mikrofalówce, wrzucić na chwilę na wrzątek lub obsmażyć na oleju.
  • Ilość sztuk zależy od tego jak ciasto zostanie cienko rozwałkowane, od ilości nadzienia, które zmieści się w pierogach (im więcej nadzienia tym grubsze pierogi, ale też będzie ich mniej) oraz od nadzienia (im będzie bardziej zwarte, tym łatwiej napełnić pieroga).

Kuchnia:

Polska

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą