Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą

Domowe pierogi z farszem z gotowanych ziemniaków, kiszonej kapusty i przesmażonego boczku z cebulą. Pierogi można podawać polane tłuszczem z przesmażoną cebulką.

Farsz do pierogów można przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.

Składniki na ok. 50 sztuk:

Ciasto pierogowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 300 ml gorącej, przegotowanej wody
  • 1 płaska łyżka soli

Nadzienie:

  • 750 g ziemniaków
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 125 g wędzonego boczku lub bekonu
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Do polania:

  • 1 cebula
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować farsz. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze ciepłe ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. (Nie trzeba tłuc dokładnie. Dobrze jak pozostaną kawałki). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Najpierw sam boczek chwilę przesmażyć. Następnie dodać cebulę i razem przesmażyć.
  3. Kapustę zalać wodą do przykrycia i gotować do miękkości (co najmniej 30 minut). Po ugotowaniu dobrze odsączyć, wycisnąć z płynu i posiekać nie za drobno. Wymieszać z ziemniakami i boczkiem z cebulą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski. Dodać sól i zamieszać. Wlewać stopniowo gorącą wodę z czajnika (im cieplejsza tym ciasto będzie lepsze, bardziej sprężyste, ale nie wrzątek, żeby się nie poparzyć) i zagnieść jednolite, elastyczne, mięciutkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. (Jeśli ciasto będzie dobrze wyrobione to w przekroju powinny być widoczne pęcherzyki powietrza).
  5. Ciasto podzielić na części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować bardzo cienko ciasto. (W trakcie rozwałkowywania jednej porcji ciasta, resztę przełożyć do miski i przykryć ściereczką, żeby nie obeschło).
  6. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka np. szklanką. Na środku nałożyć łyżeczką nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Gotowe pierogi układać na desce lub blacie oprószonym mąką i przykryć ściereczką, aby nie obsychały.
  7. Pierogi można zamrozić lub od razu ugotować i podawać. (O mrożeniu pierogów czytaj w uwagach).
  8. Pierogi wrzucać partiami na wrzątek i gotować na małej mocy palnika, w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia. Po wrzuceniu pierogów do wody, przemieszać delikatnie łyżką drewnianą, aby nie przywarły do dna garnka.
  9. Wyciągać łyżką cedzakową. Podawać z podsmażoną na oleju lub maśle cebulą. Jeśli ugotowane pierogi mają być przechowane w lodówce np. do dnia następnego to należy je przelać trochę olejem i dobrze je w nim obtoczyć, aby nie posklejały się po przełożeniu do miski lub innego naczynia.

Uwagi:

  • Mrozić można surowe pierogi, układając je oddzielnie, jeden koło drugiego, na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki i gdy zamarzną przełożyć do woreczka do mrożenia i ponownie wstawić do zamrażarki. Gotujemy je wrzucając zamrożone na wrzątek z solą.
  • Można pierogi również ugotować i zamrozić. W tym przypadku należy ugotowane pierogi najpierw zahartować, czyli po ugotowaniu wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć do naczynia wypełnionego dużą ilością zimnej wody i pozostawić na kilka minut, aż dobrze ostygną. Następnie osączyć je dobrze na durszlaku. Odsączone przełożyć do miski, skropić olejem, podzielić na porcje, przełożyć do woreczka do mrożenia i zamrozić. Po rozmrożeniu ugotowane pierogi można odgrzać na parze, w mikrofalówce, wrzucić na chwilę na wrzątek lub obsmażyć na oleju.
  • Ilość sztuk zależy od tego jak ciasto zostanie cienko rozwałkowane, od ilości nadzienia, które zmieści się w pierogach (im więcej nadzienia tym grubsze pierogi, ale też będzie ich mniej) oraz od nadzienia (im będzie bardziej zwarte, tym łatwiej napełnić pieroga).

Kuchnia:

Polska

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony