Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Jajka faszerowane z awokado

Jajka z kremowym farszem z żółtek, awokado i czerwonej cebuli.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 6 jajek
  • 1 awokado, dojrzałe
  • 1 czerwona cebula
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, wydrążyć miąższ i skropić go sokiem z cytryny.
  4. Żółtka i awokado rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i cebulę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Białka napełnić masą.

Wariant Thermomix:

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 700g wody
  • 6 jajek
  • 1 awokado, dojrzałe
  • 1 czerwona cebula ok. 60g, przekrojona na pół
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim jajka. Gotować 16min./Varoma/obr.1.
  2. Jajka ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka.
  3. Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, wydrążyć miąższ i skropić go sokiem z cytryny.
  4. Do suchego naczynia miksującego włożyć cebulę i rozdrobnić 3s/obr.5.
  5. Dodać awokado, żółtka i oliwę. Zmiksować 10s/obr.4. Kopystką zgarnąć wszystkie składniki ze ścianek naczynia i powtórzyć czynność miksowania. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Białka napełnić masą.

Lekko zmodyfikowany przepis ze strony: vorwerk.com

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Jajka faszerowane z awokado Jajka faszerowane z awokado Jajka faszerowane z awokado

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (6)

  1. Kasztanowa

Bardzo lubie polaczenie jajek i awokado. Dodalabym jeszcze natke pietruszki, ale wiem, ze nie wszyscy lubia.

  Załączniki
 
  1. Justyna

Dziękuję za przepis wyszły pyszne... ja dodałam jeszcze czosnek

  Załączniki
 
  1. Jowi

mniam pyszotka, wlasnie zrobilam na urodzinowe peztjecie!!

  Załączniki
 
  1. Izaa

o matko cudnie wyglądają a zdjęcie piękne

  Załączniki
 
  1. flowerek.com

Pieknie wygladaja. W sam raz na wiosenny stol.

  Załączniki
 
  1. http://www.kubeleksm

Uwielbiam jajka faszerowane, to znakomita przystawka. Ale tak wspaniale zielonych jeszcze nie jadłam, a szkoda!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony