Sałatka ziemniaczana z wędzoną makrelą


Pyszna, sycąca sałatka z ziemniaków, jajek i makreli. Można ją podawać samą lub z pieczywem. Wspaniała na uroczystości, jak również na kolację.
Składniki na ok. 4 porcje:
- ok. 700 g najlepiej małych ziemniaków typu A (czyli sałatkowe, twarde o małej zawartości skrobi)
- ok. 150 g wędzonej makreli
- 4 jajka
- pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki
- ok. 150 g majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki gotować w osolonej wodzie w mundurkach do miękkości (ok. 20- 30 minut). Odcedzić i pozostawić, aby trochę ostygły. Następnie obrać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki.
- Ziemniaki pokroić na duże kawałki.
- Z makreli ściągnąć skórę i wyciągnąć ości.
- Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić drobno.
- Do dużej miski przełożyć ziemniaki. Dodać szczypiorek, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać makrelę i wymieszać delikatnie. Na końcu wmieszać delikatnie jajka.
- Sałatkę przykryć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę przed podaniem.
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!