Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
6 Komentarzy
Zupa krem ze szparagów

Zupa krem z białych szparagów

Delikatna, aksamitna, wiosenna zupa. Polecam w sezonie szparagowym, bo jest pyszna.

Składniki na 3- 4 porcje:

  • 500g białych szparagów
  • ¾ litra wody
  • 2 łyżeczki masła
  • 125ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyć, obrać dość grubo i odciąć zdrewniałe końcówki. (Nic nie wyrzucać!). Każdy szparag pokroić na 3 kawałki. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  2. Łupiny i odcięte końcówki ugotować w ¾ litra osolonej wody z dodatkiem masła i szczyptą cukru. Wywar odcedzić lub wyciągnąć łupiny i końcówki łyżką cedzakową.
  3. Do wywaru wrzucić szparagi i gotować ok. 15 minut.  Zupę zmiksować blenderem. (Można również odłożyć parę kawałków szparagów i użyć je do dekoracji).
  4. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną i dodać do gotującej się zupy. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać do zupy rozkłócone żółtko i już nie gotować.

Smacznego.

Czas:

Całkowity czas przygotowania: ok. 1

Ilość porcji:

ok. 3- 4

Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ula · 1 lat temu
    W jakim celu dodać żółtko?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika MW · 4 lat temu
    Świetny przepis - nawet dla początkujących! Właśnie wg niego przyrządziłam coś pierwszy raz w życiu ze szparagów. Naprawdę polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grażyna · 4 lat temu
    Włśnie zamierzam zrobić zupę ze szparagów. Nigdy wcześniej jej nie robiłam ale mam nadzieje, że będzie mnie i mojemu mężowi smakowała:-) pozdrawiam ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    calla · 4 lat temu
    Pierwszy raz robiłam cokolwiek ze szparagów i to był właśnie ten przepis. Domownicy bardzo zadowoleni, wszystkim smakowało. Super przepis !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 4 lat temu
    Zrobilam te zupe wedlug Twojego przepisu, wyszla wspaniala! Prawdziwym barbarzynstwem jest wyrzucanie obierek oraz zdrewnialych koncowek oraz zastepowanie wywaru szparagowego bulionem instant...Ten przepis jest genialny w swej prostocie! Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta · 5 lat temu
    pierwszy raz robiłam coś ze szparagów wg tego przepisu, znaczy poniosło mnie ze składnikami ale jedzonko wyszło smaczne, polecam

Polub nas na ...

Początek strony