Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
8 Komentarzy
Zupa krem z białych szparagów

Delikatna, aksamitna, wiosenna zupa. Polecam w sezonie szparagowym, bo jest pyszna.

Składniki na 3- 4 porcje:

  • 500 g białych szparagów
  • 750 ml wody
  • 2 łyżeczki masła
  • 125 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki ryżowej)
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyć, obrać dość grubo i odciąć zdrewniałe końcówki. (Nic nie wyrzucać!). Każdy szparag pokroić na 3 kawałki. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj: "Jak przygotować szparagi").
  2. Łupiny i odcięte końcówki ugotować w 750 ml osolonej wody z dodatkiem masła i szczypty cukru. Wywar przecedzić przez sitko lub wyciągnąć łupiny i końcówki łyżką cedzakową. Łupiny z końcówkami wyrzucić.
  3. Do wywaru wrzucić szparagi i gotować ok. 15 minut do miękkości. Zupę zmiksować blenderem na krem. (Można również odłożyć kilka kawałków szparagów i użyć je do dekoracji).
  4. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną i dodać do gotującej się zupy. Doprawić solą i pieprzem. (Mąkę ryżową miksuję blenderem ze śmietaną).
  5. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać do zupy rozkłócone żółtko i już nie gotować.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3- 4

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Zupa krem z białych szparagów

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena Ratajczak · 4 miesięcy temu
    Zrobiłam dzisiaj prawie według przepisu nie miałam śmietanki 30 tylko 18 i miałam trochę więcej szparagów i po blendowaniu przecedziłam przez sitko nie lubię tych włókien załączam zdjęcie. Wyszło rewelacyjnie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
      Nie powinno nic takieg zostać. Wygląda na to, że albo niedokładnie obrane szparagi albo niedokładnie odcedzony wywar
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ula · 2 lat temu
    W jakim celu dodać żółtko?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika MW · 5 lat temu
    Świetny przepis - nawet dla początkujących! Właśnie wg niego przyrządziłam coś pierwszy raz w życiu ze szparagów. Naprawdę polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grażyna · 5 lat temu
    Włśnie zamierzam zrobić zupę ze szparagów. Nigdy wcześniej jej nie robiłam ale mam nadzieje, że będzie mnie i mojemu mężowi smakowała:-) pozdrawiam ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    calla · 5 lat temu
    Pierwszy raz robiłam cokolwiek ze szparagów i to był właśnie ten przepis. Domownicy bardzo zadowoleni, wszystkim smakowało. Super przepis !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 5 lat temu
    Zrobilam te zupe wedlug Twojego przepisu, wyszla wspaniala! Prawdziwym barbarzynstwem jest wyrzucanie obierek oraz zdrewnialych koncowek oraz zastepowanie wywaru szparagowego bulionem instant...Ten przepis jest genialny w swej prostocie! Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta · 6 lat temu
    pierwszy raz robiłam coś ze szparagów wg tego przepisu, znaczy poniosło mnie ze składnikami ale jedzonko wyszło smaczne, polecam

Polub nas na ...

Początek strony