Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Zupa krem ze szparagów

Zupa krem z białych szparagów

Delikatna, aksamitna, wiosenna zupa. Polecam w sezonie szparagowym, bo jest pyszna.

Składniki na 3- 4 porcje:

  • 500g białych szparagów
  • ¾ litra wody
  • 2 łyżeczki masła
  • 125ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyć, obrać dość grubo i odciąć zdrewniałe końcówki. (Nic nie wyrzucać!). Każdy szparag pokroić na 3 kawałki. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  2. Łupiny i odcięte końcówki ugotować w ¾ litra osolonej wody z dodatkiem masła i szczyptą cukru. Wywar odcedzić lub wyciągnąć łupiny i końcówki łyżką cedzakową.
  3. Do wywaru wrzucić szparagi i gotować ok. 15 minut.  Zupę zmiksować blenderem. (Można również odłożyć parę kawałków szparagów i użyć je do dekoracji).
  4. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną i dodać do gotującej się zupy. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać do zupy rozkłócone żółtko i już nie gotować.

Smacznego.

Czas:

Całkowity czas przygotowania: ok. 1

Ilość porcji:

ok. 3- 4

Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony