Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Zupa krem ze szparagów

Zupa krem z białych szparagów

Delikatna, aksamitna, wiosenna zupa. Polecam w sezonie szparagowym, bo jest pyszna.

Składniki na 3- 4 porcje:

  • 500g białych szparagów
  • ¾ litra wody
  • 2 łyżeczki masła
  • 125ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyć, obrać dość grubo i odciąć zdrewniałe końcówki. (Nic nie wyrzucać!). Każdy szparag pokroić na 3 kawałki. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  2. Łupiny i odcięte końcówki ugotować w ¾ litra osolonej wody z dodatkiem masła i szczyptą cukru. Wywar odcedzić lub wyciągnąć łupiny i końcówki łyżką cedzakową.
  3. Do wywaru wrzucić szparagi i gotować ok. 15 minut.  Zupę zmiksować blenderem. (Można również odłożyć parę kawałków szparagów i użyć je do dekoracji).
  4. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną i dodać do gotującej się zupy. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać do zupy rozkłócone żółtko i już nie gotować.

Smacznego.

Czas:

Całkowity czas przygotowania: ok. 1

Ilość porcji:

ok. 3- 4

Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (6)

  1. Ula

W jakim celu dodać żółtko?

  Załączniki
 
  1. Monika MW

Świetny przepis - nawet dla początkujących! Właśnie wg niego przyrządziłam coś pierwszy raz w życiu ze szparagów. Naprawdę polecam!

  Załączniki
 
  1. Grażyna

Włśnie zamierzam zrobić zupę ze szparagów. Nigdy wcześniej jej nie robiłam ale mam nadzieje, że będzie mnie i mojemu mężowi smakowała:-) pozdrawiam ;-)

  Załączniki
 
  1. calla

Pierwszy raz robiłam cokolwiek ze szparagów i to był właśnie ten przepis. Domownicy bardzo zadowoleni, wszystkim smakowało. Super przepis !!!

  Załączniki
 
  1. Magda

Zrobilam te zupe wedlug Twojego przepisu, wyszla wspaniala! Prawdziwym barbarzynstwem jest wyrzucanie obierek oraz zdrewnialych koncowek oraz zastepowanie wywaru szparagowego bulionem instant...Ten przepis jest genialny w swej prostocie! Pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. marta

pierwszy raz robiłam coś ze szparagów wg tego przepisu, znaczy poniosło mnie ze składnikami ale jedzonko wyszło smaczne, polecam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony