Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Postny żur wigilijny z grzybami

Żur wigilijny z suszonych grzybów. Jest esencjonalny i mocno grzybowy. Powstaje z połączenia wywaru grzybowego, warzywnego i zakwasu na żur. Zabielany jest słodką śmietaną. Można przygotować go na zwykłym zakwasie lub na zakwasie bezglutenowym. Podaje się go z ugotowanymi ziemniakami.

Składniki:

Wywar warzywny:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • kawałek pora
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 litr wody

Wywar grzybowy:

  • 40g suszonych grzybów (najlepiej kapeluszy, ale niekoniecznie)
  • 500ml wody

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby opłukać. Przełożyć do niedużego garnka i zalać 500 ml zimnej wody. Pozostawić na noc.
  2. Przygotować wywar grzybowy. Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 1 godziny do miękkości. Odcedzić przez sitko. Grzyby pokroić w paseczki i odstawić na bok.
  3. Przygotować wywar warzywny. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić na duże kawałki i włożyć do garnka. Zalać litrem wody. Dodać oczyszczonego pora, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez 1- 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywką, pozostawiając małą szczelinę. Gotowy wywar przecedzić przez sitko. (Warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej).
  4. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
  5. Zmierzyć ilość otrzymanego wywaru grzybowego (otrzymamy ponad szklankę) i dolać tyle wywaru warzywnego, aby uzyskać 1 litr płynu. Zakwas dobrze wymieszać i wlać do wywaru, ciągle mieszając. Zagotować. Gotować parę minut na małej mocy palnika. (Nie dłużej niż 10 minut, bo zakwas może stracić smak i aromat). Dodać pokrojone grzyby. Na końcu wlać śmietanę (ilość według uznania). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki
Postny żur wigilijny z grzybami

 

Komentarze (0)

There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony