Postny żur wigilijny z grzybami


Żur wigilijny z suszonych grzybów. Jest esencjonalny i mocno grzybowy. Powstaje z połączenia wywaru grzybowego, warzywnego i zakwasu na żur. Zabielany jest słodką śmietaną. Można przygotować go na zwykłym zakwasie lub na zakwasie bezglutenowym. Podaje się go z ugotowanymi ziemniakami.
Składniki:
Wywar warzywny:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- kawałek pora
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 litr wody
Wywar grzybowy:
- 40g suszonych grzybów (najlepiej kapeluszy, ale niekoniecznie)
- 500ml wody
Dodatkowo:
- ok. 250ml zakwasu na żurek (domowego z przepisu: „Zakwas na żurek” lub „Bezglutenowy zakwas na żurek” lub kupnego)
- ok. 50ml słodkiej śmietany 30- 36%
- sól, pieprz czarny
- kilka ziemniaków
Sposób przygotowania:
- Grzyby opłukać. Przełożyć do niedużego garnka i zalać 500 ml zimnej wody. Pozostawić na noc.
- Przygotować wywar grzybowy. Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 1 godziny do miękkości. Odcedzić przez sitko. Grzyby pokroić w paseczki i odstawić na bok.
- Przygotować wywar warzywny. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić na duże kawałki i włożyć do garnka. Zalać litrem wody. Dodać oczyszczonego pora, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez 1- 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywką, pozostawiając małą szczelinę. Gotowy wywar przecedzić przez sitko. (Warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej).
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
- Zmierzyć ilość otrzymanego wywaru grzybowego (otrzymamy ponad szklankę) i dolać tyle wywaru warzywnego, aby uzyskać 1 litr płynu. Zakwas dobrze wymieszać i wlać do wywaru, ciągle mieszając. Zagotować. Gotować parę minut na małej mocy palnika. (Nie dłużej niż 10 minut, bo zakwas może stracić smak i aromat). Dodać pokrojone grzyby. Na końcu wlać śmietanę (ilość według uznania). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | wysoki |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.