Pancakes


Przepis na klasyczne pancakesy, czyli naleśniki amerykańskie. Odpowiednio przygotowane są mięciutkie i bardzo puszyste. Bardzo smaczne. Tradycyjnie podawane są z syropem klonowym, ale pasuje do nich również każdy słodki dodatek, jaki używa się do zwykłych naleśników.
Składniki na ok. 3 porcje (ok. 12 placuszków):
Suche składniki:
- 180 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Płynne składniki:
- 200 ml mleka, temperatura pokojowa
- 30 g roztopionego masła
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
Do smażenia:
- masło klarowane, olej kokosowy lub olej rzepakowy
Do podania (do wyboru):
- syrop klonowy, miód, cukier puder, świeże owoce, dżem, sos owocowy, waniliowy, czekoladowy
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać trzepaczką suche składniki, a w drugiej płynne. Składniki suche dodać do płynnych i wymieszać do połączenia się składników. (Nie mieszać za dużo. W przeciwnym wypadku pancakesy będą twarde. Jeśli powstaną grudki, to nic nie szkodzi. Lepiej z grudkami, niż za długie mieszanie).
- Placki smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu, na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Nakładać po ok. 1½- 2 łyżki ciasta na jeden pancake. Zrobić odstępy między placuszkami. Dopiero, gdy na cieście z góry pojawią się "pęcherzyki", placuszek obrócić. W żadnym wypadku nie obracać placka ciągle z jednej strony na drugą.
- Podawać z syropem klonowym lub z ulubionym dodatkiem do naleśników.
Źródło: Przepis według Cynthii Barcomi.
![]() |
Kuchnia: |
Amerykańska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.