Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pancakes

Przepis na klasyczne, amerykańskie pancakesy (naleśniki). Odpowiednio przygotowane są mięciutkie i bardzo puszyste. Bardzo smaczne. Tradycyjnie podawane są z syropem klonowym, ale pasuje do nich również każdy słodki dodatek, jaki używa się do zwykłych naleśników. Przepis według Cynthii Barcomi.

Składniki dla ok. 4 osób:
Suche składniki:

  • 180g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru (30g)
  • szczypta soli

Płynne składniki:

  • 200ml mleka
  • 30g roztopionego masła
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej płynne. Składniki suche dodać do płynnych i wymieszać. (Uwaga: Nie mieszać za dużo. Tylko do połączenia składników. W przeciwnym wypadku pancakesy będą twarde. Jeśli powstaną grudki, to nic nie szkodzi. Lepiej z grudkami, niż ciągłe mieszanie).
  2. Pancakes smażyć na patelni z małą ilością masła, na średnim ogniu z dwóch stron. Nakładać po 2- 4 łyżki ciasta na jeden pancake. Zrobić odstępy między placuszkami. Dopiero, gdy na cieście z góry pojawią się „pęcherzyki”, placuszek odwrócić. W żadnym wypadku nie obracać placka ciągle z jednej strony na drugą. Gdy pancakes będą usmażone na złoto- brązowy kolor, ściągnąć je z patelni i najlepiej wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, aby pozostały ciepłe. W tym czasie usmażyć resztę pancakes.
  3. Podawać z syropem klonowym lub z ulubionym dodatkiem do naleśników.

02

03

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (23)

  1. marta

Pancakes nie smaży się na oleju tylko na suchej patelni

  Załączniki
 
  1. basia

Zrobiłam z maslanka wyszły obłędne:-):-):-)

  Załączniki
 
  1. Krysia

To jest oryginalny przepis na amerykanskie pancakes. Mozna w nim tez uzywac maslanke zamiast mleka.Nie trzeba nic przesiewac i wystarczy reczna trzepaczka wymieszac wszystkie skladniki.Uzywam ten przepis of wieu lat.

  Załączniki
 
  1. Greta

Próbowałam i polecam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Aga może masz na myśli racuchy z jabłkami :-) Kliknij na ten link

  Załączniki
 
  1. aga

Nasze polskie są też takie , znane od lat. Smazyla je jeszcze moja babcia potem mama a teraz ja. Tzw. "Paluszki z jabłkami".

  Załączniki
 
  1. Beata

Naleśniczki bardzo dobre próbowałam z iinych przepisow robic i nie zbyt dobre wychodziły i wróciłam do tego tylko nieraz zamiast mleka daje maślanke taką swojską i są pycha:-)

  Załączniki
 
  1. ania

zawistnicy piszą złośliwe komentarze, ale jeśli przestrzega się proporcji, wychodzą pyszne.

  Załączniki
 
  1. Michał

Super przepis, tylko zamiast masła łyżka oleju i wyśmienite!

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Gosiu a gdzie coś pisze o przesiewaniu, albo gdzie jest ten cytat?? Mam wrażenie, jakbyś nie o tym przepisie pisała :-?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony