Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
23 Komentarzy

Pancakes

Przepis na klasyczne, amerykańskie pancakesy (naleśniki). Odpowiednio przygotowane są mięciutkie i bardzo puszyste. Bardzo smaczne. Tradycyjnie podawane są z syropem klonowym, ale pasuje do nich również każdy słodki dodatek, jaki używa się do zwykłych naleśników. Przepis według Cynthii Barcomi.

Składniki dla ok. 4 osób:
Suche składniki:

  • 180g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru (30g)
  • szczypta soli

Płynne składniki:

  • 200ml mleka
  • 30g roztopionego masła
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej płynne. Składniki suche dodać do płynnych i wymieszać. (Uwaga: Nie mieszać za dużo. Tylko do połączenia składników. W przeciwnym wypadku pancakesy będą twarde. Jeśli powstaną grudki, to nic nie szkodzi. Lepiej z grudkami, niż ciągłe mieszanie).
  2. Pancakes smażyć na patelni z małą ilością masła, na średnim ogniu z dwóch stron. Nakładać po 2- 4 łyżki ciasta na jeden pancake. Zrobić odstępy między placuszkami. Dopiero, gdy na cieście z góry pojawią się „pęcherzyki”, placuszek odwrócić. W żadnym wypadku nie obracać placka ciągle z jednej strony na drugą. Gdy pancakes będą usmażone na złoto- brązowy kolor, ściągnąć je z patelni i najlepiej wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, aby pozostały ciepłe. W tym czasie usmażyć resztę pancakes.
  3. Podawać z syropem klonowym lub z ulubionym dodatkiem do naleśników.

02

03

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marta · 3 lat temu
    Pancakes nie smaży się na oleju tylko na suchej patelni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    basia · 3 lat temu
    Zrobiłam z maslanka wyszły obłędne:-):-):-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krysia · 3 lat temu
    To jest oryginalny przepis na amerykanskie pancakes. Mozna w nim tez uzywac maslanke zamiast mleka.Nie trzeba nic przesiewac i wystarczy reczna trzepaczka wymieszac wszystkie skladniki.Uzywam ten przepis of wieu lat.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Greta · 4 lat temu
    Próbowałam i polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 4 lat temu
    [b]Aga[/b] może masz na myśli racuchy z jabłkami :-) [url="http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-dania-glowne/na-slodko/116-przepis-na-racuchy-tradycyjne"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aga · 4 lat temu
    Nasze polskie są też takie , znane od lat. Smazyla je jeszcze moja babcia potem mama a teraz ja. Tzw. "Paluszki z jabłkami".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 4 lat temu
    Naleśniczki bardzo dobre próbowałam z iinych przepisow robic i nie zbyt dobre wychodziły i wróciłam do tego tylko nieraz zamiast mleka daje maślanke taką swojską i są pycha:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 5 lat temu
    zawistnicy piszą złośliwe komentarze, ale jeśli przestrzega się proporcji, wychodzą pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Michał · 5 lat temu
    Super przepis, tylko zamiast masła łyżka oleju i wyśmienite!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 5 lat temu
    [b]Gosiu[/b] a gdzie coś pisze o przesiewaniu, albo gdzie jest ten cytat?? Mam wrażenie, jakbyś nie o tym przepisie pisała :-?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 5 lat temu
    Kiepski przepis. Wypróbowałam, ponieważ szukałam idealnego przepisu. Ten jest najgorszy. sama jestem sobie winna, że robiąc nie myślałam... jak można cukier połączyć z mąką a później przesiewać kubkiem - przesiewakiem. jak można stworzyć taki przepis "nie wsypywać wszystkiego, tylko tyle żeby składniki się połączyły" połączą się zawsze - ale do jakiej konsystencji. SŁABIZNA TOTALNA_ NIE POLECAM. Jadłam zdecydowanie lepsze. Rezenzją niech będzie fakt, że dolałam mleka i zrobiłam " niby naleśniki".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 6 lat temu
    Przepis rzeczywiście super, ale ja osobiście do podanych proporcji dodaję drugie tyle cukru, czyli 4 łyżki i placuszki wcale nie wychodzą za słodki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Eliza · 6 lat temu
    Robiłam po raz pierwszy z Twojego przepisu i wyszły pyszne, smakowały całej rodzinie więc pewnie często będę je robić.
    Pozdrawiam !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 6 lat temu
    Spodziewałam się czegoś lepszego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mimi · 6 lat temu
    P~Y~C~H~A :P szukalam czegos z podstawowki myslalam,ze to racuchy ale nigdy mi nie wyszly jak naszej fantastycznej kucharce! A tu taka niespodzianka-TO BYLY PANCACES!!!! Jak masz przepis na kotlety mielone jakie robila szkolna kucharka to normalnie zwariuje!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 6 lat temu
    Pyszne, sycące, puszyste, niestety nie mialam proszku do pieczenia i dalam sody, ale nie byo zbytniej zmiany w smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Przemek · 6 lat temu
    Ogromne dzięki za przepis, już od dłuższego czasu szukałem czegoś bez maślanki bo ta nie zawsze jest w domu. I te są świetne. Pamiętajcie tylko by bardzo krótko mieszać, można energicznie ale bardzo krótki czas(ja mieszam 30 sekund bardzo szybko) by potem dać więcej czasu proszkowi do pieczenia. Wtedy są niesamowicie pulchne. I smażcie na maśle na oleju tracą cały smak.

    Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kruha · 6 lat temu
    Wyszły wyśmienite!!! Mięciutkie, słodziutkie i super syte! Dodałam konfitury ale bez żadnego dodatku też są pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 6 lat temu
    Podałam je serkiem waniliowym i były przepyszne :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdusia · 6 lat temu
    Przed chwilą usmażyłam pancaces -wyszło 12 sztuk śr.1ok.2 cm i są super!Puszyste,miękkie,nie czuje się proszku do pieczenia/czego nie znoszę/,procedura przygotowania ciasta prosta -wypróbowałam już wiele przepisów,ale ten uważam za najlepszy!
    Może komuś przyda się taka oto informacja:do smażenia używałam dwóch malutkich teflonowych patelni/Tefal Ideal śr.12 cm,dwa dni temu zakupionych w Tesco/-do tych naleśniczków są wprost idealne.Pozdrawiam

Polub nas na ...

Początek strony